Vælg en sideUre og vandtæthed

Det er ved at være rigtigt lang tid siden, at jeg har skrevet om ure her på bloggen, og det vil jeg til at lave om på. I denne artikel vil jeg guide dig igennem, hvad de forskellige betegnelser for vandtæthed betyder, og ikke mindst hvor modstandsdygtige overfor vand urene er efter de forskellige ATM, bar eller meter-værdier. På samme måder som gode opskrifter er forudsætningen for at lave lækker mad, så er det vigtigt at kende vandtæthedsbetegnelserne før man kan behandle uret korrekt.

Hvad betyder ATM og bar?

Et urs vandtæthed angives oftest i én af tre måleenheder – ATM, bar eller meter. ATM og bar er egentlig værdier for luftryk. ATM stå for atmosfærisk tryk og værdien er meget tæt på identisk med måleenheden bar, som du også kan støde på. Når et urs tæthed og modstandsdygtighed overfor vand og fugt skal måles, så bliver det tryktestet. En tryktest måler, hvor stort et lufttryk, uret kan modstå.

Ud over de to værdier, så angives et urs vandtæthed ofte i meter. Hvis du kender et urs ATM-værdi skal du gange tallet med 10 for at få meter-tallet. Man skal dog passe på – fordi der hersker meget forvirring omkring, hvad dette tal egentligt betyder.

Må jeg svømme på 30 meters dybde med et 3 ATM ur?

Nej! Det må du bestemt ikke – og det er netop her forvirringen sætter ind. Mange tager urets vandtæthed i meter bogstavligt, og så kan man komme grueligt galt afsted med sit nye ur. I det følgende vil jeg beskrive, hvad de forskellige værdier betyder, og til sidst vil jeg lave en lille oversigt, som du nemt kan slå op i.

Vandtæthed på 3 ATM

En ATM på 3 er den laveste vandtæthed, som du kan støde på ved et ur. Selvfølgelig er der også ure der slet ikke kan tåle vand. Ved 3 ATM er grundregelen at uret kan klare lette regnskyld og små vandstænk der kan komme hvis du vasker hænder. Du må under ingen omstændigheder svømme med et ur med vandtæthed på 3 ATM, og typisk kan uret heller ikke holde til badning.

Ure med vandtæthed på 5 ATM

Hvis dit ur har en vandtæthed på 5 ATM kan du nu svømme på lavt vand. Det kan dog være svært at vurdere, præcis hvad der her menes med lavet vand, så det er bedst at holde sig i overfladen af vandet, hvis du absolut skal svømme med uret.

Må jeg svømme med et 10 ATM ur?

Ja, nu kan du roligt svømme med dit ur. Det er også en generel vurdering at man kan svømme lidt mere ned under overfladen, og måske dykke med snorkel på lave dybder. Med en vandtæthed på 10 ATM nærmer vi også så også de deciderede dykkerure, hvor du kan dykke på større dybder med dit ur, uden at bekymre dig om, hvorvidt dit ur kan holde til vandet.

Vandtæthed på 15 ATM og opefter

Når vi kommer op på en vandtæthed på 15 ATM eller højere, så kan du roligt bruge uret til dykning på større dybder. Selvfølgelig kan du dykke under mere ekstreme omstændigheder, jo højere din ATM er.

Meget vandtætte ure har oftest skruekrone

Ure med høj vandtæthed har som regel en såkaldt skruekrone. Hvis du ikke ved hvad en krone på et ur er, så er det den tap på siden, som du kan bruge til at stille uret med, eller til at trække uret op, hvis det er et mekanisk ur. Hvis du ikke er vant til et ur med skruekrone, og du anskaffer dig et nyt ur med høj vandtæthed, så skal du nok lige vænne dig til skruekronen.

Man kan nemt komme til at tro at kronen har sat sig fast, men det er simpelthen for at holde uret tæt. Når du lige får drejet et par omgang, så slipper skruekronen gevindet, og så kan stille uret som du plejer. Det er meget vigtigt at du husker at skrue kronen helt ind igen. Der skal lige trykkes let ind for at få kronen til at få fat i gevindet, og så kan du skrue kronen fast. Hvis du ikke får gjort det, så har uret slet ikke samme vandtæthed

Jeg håber at du er blevet meget klogere på ures vandtæthed. Ellers må du meget gerne skrive en mail med kommentarer til kontakt@optipos.dk. Den mere overskuelige oversigt kommer herunder.

Vandtæthed ure:

3 ATM Uret kan kun tåle meget lette vandstænk og regnskyl.
5 ATM Du kan svømme let i overfladen eller bade med uret.
10 ATM Du kan svømme på lidt større dybder og snorkle på lavt vand.
15 ATM Du kan dykke med uret på dybt vand
20 ATM Du kan dykke med uret under mere ekstreme omstændigheder.

Tak fordi du læste med og forhåbentlig lærte lidt om ure og vandtæthed.